Thursday, June 24, 2010

Sommertips til nettjunkies


 Neida. Selvfølgelig er du ikke avhengig, hvem ville påstå noe slikt? Det at du sjekker webmail (jobb og privat), svinger innom Facebook noen ganger for dagen, tweeter badetemperatur og drinkinntak, samt aksepterer noen nye Linkedin forespørsler er ikke noe avhengighetstegn. Selvfølgelig ikke. Ihvertfall ikke når du er på ferie med familien, sanden kiler mellom tærne og capsen gjør tjeneste som skygge for mobildisplayet; litt dårlig kontrast i Facebook appen skjønner du.

Sånn. Da har jeg allerede kastet godt med stein i glasshus. Uansett: har nettopp selv vært på første ferieuke (det må du ha gjettet allerede...), og vil bare gi et par ørsmå tips til sikkerhet før du drar i vei - og når du kommer tilbake.

1. Mobil databruk i utlandet er *DYRT*
Forferdelig dyrt faktisk. Så dyrt at du ikke bør gjøre det, men det glemmer du nok så snart fraværsangsten tar deg litt etter at ankomsthallen er unnagjort og bagasjen har kommet vellykket inn i bunn på transferbussen til hotellet. De hjemme og på jobben *gleder* seg jo til å høre hvor deilig du har det!

Skjønt; det er noen ting du faktisk kan gjøre for å kunne gni det godt inn til en enda lavere kostnad. Er du Telenor kunde? Da sender du start utland til 1999. Vips; du får SMS fra Telenor med beskjed om at du har nådd Kr 400,- i datatrafikk, og må aktivt gjøre noe for å få fortsette. Den vil garantert redde deg fra en lite hyggelig telefonregning. Har du Netcom eller andre leverandører? Besøk deres hjemmesider eller ring kundeservice. Er du en smule mer avansert, og enda mer prisbevisst? Da skal du lese denne saken hos Nettavisen!

2. Sikkerhet på hotellmaskiner
Det er dyrt, tungvint, lite og gjerne også tregt å bruke Internett på mobiltelefon. Kanskje har du med en liten laptop? Litt upraktisk på stranden vil jeg si, datamaskiner liker ikke sand, solkrem og saltvann. Ta heller turen i hotellresepsjonen for å bruke pc der. Fortrinnsvis din egen via trådløst nett, sekundært de som er tilgjengelig for bruk mot en uskyldig liten sum penger.

Personlig vil jeg anbefale at du holder deg vekk fra Internett kafeer, spesielt dersom du skal bruke nettbank, jobbmail eller andre tjenester som representerer litt større verdier enn Facebook profilen din.

Det er nemlig så utrolig enkelt å stjele alt du skriver fra slike maskiner. La meg forklare hvordan du kan bryte en rekke lover med enkle midler:

1. Finn deg et hotell med datamaskiner tilgjengelig for bruk for gjester.

2. Sjekk om det er noen overvåkingskameraer som følger med på maskinene (høyst tvilsomt).

3. Sjekk om du får fysisk tilgang til der hvor tastaturledningen er koblet til datamaskinen:


4. Sett inn matchende USB eller PS/2 keylogger mellom tastatur og datamaskin, snarest mulig etter ankomst.
(fra venstre mot høyre: kulepenn med små spor av pizzasaus, USB keylogger, PS/2 keylogger)
Disse har du anskaffet på forhånd selvfølgelig, de selges ikke i minimarkedet på hotellområdet. Nei, jeg kommer ikke til å angi merke, modell, kapasitet eller ytterligere informasjon som gjør deg istand til å kjøpe slikt, beklager!
5. Ta livet med ro - nyt ferien.
6. På siste dag tar du ut dingsen igjen og reiser hjem. De har kapasitet nok til å registrere alt som blir skrevet på tastaturet i uker og måneder. Når du kommer hjem kan du ta ut alt sammen, og i ro og mak få tilgang til brukernavn og passord til en rekke tjenester (facebook, jobbmail, hotmail, you name it). Selvfølgelig kan du lese alt folk har skrevet på datamaskinen, og du kan også logge deg på de samme tjenestene med deres brukernavn og passord.
PS: INGEN antivirus programmer eller tilsvarende programvare oppdager normalt disse dingsene - og du skal definitivt ikke stole på at slik programvare er installert i det hele tatt på slike maskiner!
----
Nå har du sikkert noen spørsmål i hodet:
- Hvor kan jeg kjøpe sånne dingser?
- Kan jeg oppdage slikt? hva er sannsynligheten for å bli utsatt for slikt?
- Hva kan jeg gjøre for å unngå, eller ihvertfall redusere faren for å bli utsatt for slikt?

Spørsmål 1: svarer jeg ikke på.
Spørsmål 2: Vanskelig / umulig
Spørsmål 3: Ren spekulasjon, finnes ikke statistikk som er god nok. Kostnaden for å gjøre det er imidlertid godt innenfor økonomiske grenser for en 13-åring.
Spørsmål 4 er mest interessant - og nyttig - å gi et svar på:

Jeg skal ikke forsøke å overtale deg til å ikke bruke Facebook, nettbank og jobbmail i ferien din - jeg gjør det selv også. Dersom maskinene er innelåst i skap og det er mye folk i området sånn "hele tiden", så er det mye mindre sannsynlighet for at noen klarer å gjøre noe slikt. Ikke la folk se deg over skulderen når du logger deg på ulike tjenester med brukernavn og passord. Alltid logg deg ut når du er ferdig. Dersom du vet hvordan du fjerner mellomlager (cache) og surfehistorikken din i Internet Explorer, så gjør det før du går fra maskinen.

Tilleggstips:
Før du reiser på ferie så setter du opp "feriepassord" på de tjenestene du vet du kommer til å bruke når du er på reise, og så endrer du dem tilbake til det normale med en gang du kommer hjem igjen. Det reduserer sannsynligheten mye for at noen skal kunne stjele dine tilganger og informasjon.

Hvordan lage et "feriepassord?" Vel, hvorfor ikke bruke "ferie_spania!" dersom det er dit du skal? Det er langt og "umulig" å gjette innenfor rimelige tidsgrenser og før kontoen blir sperret av mislykkede påloggingsforsøk.

Trenger ikke å være så vanskelig skjønner du. Nyt ferien, uansett om det blir strand, fjell eller skjerm!

No comments:

Post a Comment

All comments will be moderated, primarily for spam. You are welcome to disagree with my posts of course.